Смята се, че със смъртта на Евгений Пригожин идва краят на наемническата армия "Вагнер". Руският президент Владимир Путин също се вижда да търси заместник на Пригожин. Според наблюдатели в Русия, "Вагнер" беше полезен инструмент за реализиране на интересите на Кремъл в чужбина, но сега Кремъл не е готов да продължи да ги финансира. Александър Лукашенко, лидерът на Беларус, нарече "Вагнер" живящ и съобщи, че бойците трябва да останат в Беларус, за да обучават армията на страната. Има информация, че част от бойците на "Вагнер" напуснаха Беларус и заминаха за Африка, за да засилят влиянието на Москва там. Остава да се види дали други формации като "Редут", "Конвой" и "Патриот" ще заемат мястото на "Вагнер".

Също така е важно да отбележим, че дезертьорите в руската армия стават все повече, което създава тревога за ръководството. Според сведения от независимия сайт "Медиазона", загиналите руски войници са достигнали 50 000, а седмично се издават около 100 присъди срещу руски войници заради дезертьорство. Въпреки това, руските официални лица отхвърлят предположенията, че армията е обезкръвена и посочват, че Русия разполага с достатъчно мъже, годни за военна служба.

Руските официални лица отхвърлят предположенията, че армията е обезкръвена заради загубите или дезертьорите, според информацията от "Франкфуртер Рундшау". Експертите от германската фондация "Наука и политика" обаче отбелязват, че бойният дух сред младите мъже между 18 и 24 години не е висок. Към края на 2022 година по-малко от половината от тях подкрепят намеренията за частична мобилизация на руското цивилно население заради войната.

Дневникът на руския парашутист Павел Филатиев, цитиран от британския вестник "Гардиън", подчертава критичните гласове в руската армия. Филатиев написва, "Нашите предци са проляли много кръв за свободата. Но аз не искам повече да подкрепям тази лудост. От етична гледна точка ще е по-лесно, ако Украйна ни беше нападнала нас, но истината е, че ние навлязохме в Украйна, без някой да ни е канил".