Обединение между изпълнителната власт и президентството зависи от това кога министър-предсдеателят се еманципира от своите ментори в записа. Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос в Димитровград, предаде БНТ.

Радев присъства на тържеството по случай 76 години от създаването на Димитровград, който е и негов роден град. В словото си той призова димитровградчани да спазват празниците.

„Да строиш е призвание, но да градиш с мисъл за околните и да посветиш своя труд на бъдещите поколения, е истински достойно и благородно. Именно такива са били окрилените младежи преди 76 години, които с воля и ентусиазъм са се изправили срещу сурови предизвикателства, за да построят Димитровград". Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Димитровград по повод празника на града, който днес отбелязва 76 години от създаването си, съобщават от пресцентъра на Президентството.

„Със своята архитектура и благоустройство, с материалните и духовните символи Димитровград остава емблема на цяла епоха и уникалната история на нашия град се превърна в богатство, което привлича все по-голям интерес не само в България“, каза Румен Радев. Президентът поздрави жителите и ръководството на общината за усилията, посветени на духовното и културно развитие на населеното място, за съхраняване на уникалното наследство и привличане на инвестиции. „Вярвам, че Димитровград ще бъде пример за градивно бъдеще и за европейски град, отворен към света", заяви президентът.

Държавният глава посочи още, че днес, когато има опити да се зачеркват традиции, утвърждавани с поколения, обществото ни трябва да си спомни за самоотвержения пример на онези, които с доброволен труд съградиха Димитровград и цяла България.

Преди тържествената програма президентът Румен Радев проведе среща с кмета на общината Иво Димов, на която обсъдиха възможностите за развитието на града, проектите на местната власт и перспективите за благоустройство. На площад „България“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.