Министърът на околната среда Юлиян Попов предизвика лавина от гняв и присмех сред природозащитиците с интервю, в което показа, че не е в час с ресора си. В ефира на тв Евронюз по темата чисто ли е морето ни Попов обясни, че пречиствателните станции за отпадни води (ПОСВ) в Синеморец, Варвара и Ахтопол работят, но не смогват заради ограничения си капацитет. Министърът нещо се е е объркал - и в трите посочени от него населени места пречиствателни станции изобщо няма. "Явно човекът не прави разлика между колектор за отпадни води и пречиствателна станция", предположиха хора, запознати с темата. Това коментира в. "Сега".

По този повод от инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“призоваваха Народното събрание още в първия си работен ден след ваканцията да извика ръководителя на екоминистерството на изслушване, за да разясни "недоразумението".

Депутатите се събират на 1 септември, петък, когато по принцип се провежда парламентарен контрол, затова апелираме избраните от 2-ри МИР - Бургас да поканят министъра да каже какви са тези пречиствателни станции, които никой не е виждал, обясни Борислав Борисов от зелената инициатива.

Той припомни, че тъкмо заради липсата на инсталация за третиране на отпадните битови води ДНСК е задължила кмета на община Царево да не издава разрешения за строеж в Синеморец за обекти, за които е предвидено да бъдат включвани в съществуващата канализация. Позволено е да се строят само обекти със собствено локално пречистване или такива с изгребна яма.

"След изследването на "Активни потребители" и екип учени от Софийския университет, което разкри, че морската вода на места е силно замърсена, министър Попов все повтаря, че трябва да вярваме само на проверки, направени от държавни институции. Но как да вярваме, когато самият министър говори неистини в ТВ ефир. Вече няма да се учудя, че утре ще ни съобщят, че в Силистар има делфинариум, а в Резово – космодрум", коментира с горчива ирония Борислав Борисов.

Природозащитникът припомни още парадокси, свързани с поведението на властите, (не)опазването на Черноморието и разрушеното доверие.

"Кметът на Царево Георги Лапчев нарече данните, огласени от "Активни потребители", "антибългарска пропаганда". Само че администрацията на същия този кмет не спря да издава разрешения за строеж, докато ДНСК не се намеси, като в същото време регионалната екоинспекция редовно е налагала глоби на общината за заустването на мръсни води директно в морето. Същата РИОСВ-Бургас успоредно с писането на актове за глоби е продължавала да издава положителни решения за инвестиционни предложения, които ще се включат в „канализацията“ на селото. Община Царево е издала строително разрешение за хотел с РЗП над 9000 кв.м., а в РИОСВ-Бургас е разгледано и одобрено инвестиционно предложение само за 3 вилни сгради. И всичко това се случва на първа линия, разбира се", изброи част от управленските абсурди Борислав Борисов.

Далеч от решение

Зеленият активист Тома Белев, бивш зам.-министър на околната среда, също коментира болната тема за качеството на морската вода.

"Че Попският плаж е мръсен, няма защо да се спори - винаги е бил мръсен, просто ПСОВ Царево не смогва. Че в Синеморец, Варвара и Ахтопол не се пречистват отпадните води, също няма защо да се спори.

Във водният проект на ВиК Бургас от половин милиард, финансиран с евросредства, няма пари за тези населени места.

По Плана за възстановяне трябваше да се строи ПСОВ Ахтопол, но за мен това е рисков проект заради забавянето.

Остава да се търсят средства за реконструкция и разширение на ПСОВ Царево и за изграждане на ПСОВ в Синеморец и Варвара. И дотогава да се ограничи новото строителство в общината, ако предвижда използването на ПСОВ в Царево, защото няма свободен капацитет. Трябва да се провери и къде изобщо има свободен капацитет по южното черноморие, защото ако няма нови пречиствателни съоръжения, новото строителство даже и с непопивни ями трябва да се спре", обясни критичната ситуация Тома Белев.

Бърза реакция

Даниела Божинова, депутат от коалицията ПП-ДБ и член на "Зелено движение", първа откликна на апела на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

"Проблемът с пречистването на отпадните води в този район е стар и не е решен. Да, можем да попитаме министъра, който би трябвало да е по-добре информиран, относно перспективите да бъде решен", написа Божинова във "Фейсбук".