Синдикати в Германия успешно преговориха с ръководството на германския железопътен оператор Deutsche Bahn за увеличаване на заплатите на служителите със средно 12%, съобщи синдиката EVG, цитиран от Ройтерс.

Споразумението ще предотврати риска от масови стачки в германските железници, които биха довели до парализа на главната транспортна система на страната.

Вследствие на все по-големи закъснения и старееща инфраструктура, държавната германска компания е под натиск. Тя трябваше да отговори на исканията на своите служители за увеличение на заплатите с 12% срещу фона на постоянно висока инфлация в иначе най-голямата европейска икономика.

Миналогодишните стачки причиниха сериозни проблеми в движението на германските влакове, включително национална стачка през април, която парализира значителна част от жп мрежата.

Според синдиката, 52.3% от неговите 180,000 служители подкрепят новото споразумение, което беше постигнато след извънредни разговори с цел да се сложи край на месеци продължили спорове.

Настигнатият компромис предвижда увеличаване на възнагражденията в размер на 410 евро на месец. В предишните си искания синдикатът беше поискал последните да нараснат с поне 650 евро.

В допълнение, споразумението предвижда необлагаем "инфлационен" бонус от 2850 евро, който ще бъде изплатен през октомври.