Делян Пеевски, съпредседател на ДПС, се опитва да умили Ахмед Доган само няколко дни след като заяви, че няма да го послуша по отношение на гласуването за новото правителство. Блогерът Емилия Милчева анализира тази политическа динамика в новата си статия.

Според Милчева, напрегнатостта между Пеевски и Доган се изразява в разказа за корупцията в партията, която се обогатява на гърба на своите избиратели. Тя насочва вниманието си към факта, че активността на Пеевски понастоящем се отбелязва от умилостивяване към Ахмед Доган, показвайки се като лоялен и подчинен член на партията.

Тази позиция е наситена с двойственост. От една страна, Пеевски говори различно от предишните декларации, в които той или подкрепяше себе си, или подкрепяше Доган. Тази нова тенденция се появява в декларации от областна организация на ДПС, твърдещи, че партията има нужда от двамата лидери - и Доган и Пеевски.

Според Милчева, целта на Пеевски не е да убеди само Доган в лоялността си, но и цялото ДПС и неговите избиратели. През цялото време, той продължава да се изразява против корупцията, която представя като словесно престъпление срещу избирателите на ДПС.

Прогнозите за бъдещето на ДПС са несигурни, но могат да включват промяна на партийната линия и упражняване на натиск върху членовете на партията, за да се поддържа контрола. Същевременно, който да е от двамата съпредседатели на ДПС може да свика Централния съвет и да направи опит да вземе контрола над партията.

Последователите на Пеевски вече имат мнозинство в ДПС, един сценарий е той да си осигури данъка, който поиска на ГЕРБ. Независимо от евентуалните предизборни избори тази есен, ще се реши дали Пеевски или Ахмед Доган ще поемат водачеството в партията. Войната в ДПС няма да приключи скоро, но войната за контрол над партията вече е започнала.