Ако обичате да излизате вечер, вероятно сте се сблъсквали с Jägerbombs или други смеси от спиртни и енергийни напитки. Тези коктейли са любими на хората, които искат да останат будни и да купонясват цяла нощ. Въпреки това, нови изследвания показват, че тези ободряващи смеси могат да причинят трайни увреждания на мозъка.


Алкохолът е депресант, който забавя активността в мозъка, което влошава преценката и намалява времето за реакция. От друга страна, енергийните напитки са стимуланти, които увеличават бдителността, кръвното налягане и сърдечния ритъм.


Какво се случва, когато тези две противоположни химически смеси се консумират заедно?


Предишни изследвания на университета "Пърдю" показват, че алкохолните напитки с високо съдържание на кофеин могат да предизвикат промени в мозъка на подрастващите, подобни на тези, причинени от кокаин, като притъпяват рецепторите за възнаграждение и потенциално увеличават риска от злоупотреба с вещества.


Новото проучване на Университета "Читадела" в Монсерато установява, че тези кофеинови коктейли могат да предизвикат поведенчески нарушения, които се запазват и в зряла възраст.


"Юношеството е период, който се характеризира с когнитивно, емоционално и невробиологично съзряване," пишат изследователите. "Това е време на високорисково вземане на решения и повишена уязвимост към злоупотреба с алкохол."


Проучването, публикувано в списание "Неврофармакология", използва група подрастващи плъхове, за да изследва дългосрочните ефекти от прекомерното пиене на алкохол, енергийни напитки (в случая Red Bull) и комбинацията от двете. След това плъховете са подложени на серия от поведенчески и физиологични тестове, които са повторени в различни моменти след употребата.


Екипът установява, че комбинацията от алкохол и енергийни напитки е свързана с нарушения в задачите за учене и памет, които продължават и в зряла възраст. Тази комбинация води и до недостатъци в комуникацията между мозъчните клетки както при юношите, така и при възрастните.


Не всичко обаче е негативно: кофеиновите коктейли изглежда имат защитен ефект срещу краткосрочната памет, негативно повлияна от алкохола. Това може да се дължи на антагонистичното действие на алкохола и енергийните напитки върху мозъка. Въпреки това, този резултат не е убедителен, тъй като предишни проучвания при хора показаха, че комбинирането на енергийни напитки с алкохол не отменя когнитивните увреждания, причинени от алкохола.


Необходими са по-големи извадки, за да се потвърдят тези резултати, както и допълнителни изследвания за проучване на ефектите при хора и разликите между мъже и жени. Въпреки това, проучването допринася за нарастващите доказателства, че комбинирането на алкохол и енергийни напитки може да има дълготрайни въздействия върху мозъка на подрастващите.


"Като цяло, проучването показва, че пиенето на алкохол, смесен с енергийни напитки, при подрастващите представлява навик, който може да повлияе трайно на хипокампалната пластичност," пишат изследователите.