Русия ескалира кампанията си за дезинформация, с цел да подкопае подкрепата на Запада за Украйна, особено в предстоящата среща на върха на НАТО. Тя насочва фокуса към обвиненията за украински саботажи на газопровода "Северен поток". С такива действия, Русия има цел да дискредитира Украйна, да разколебае единството на Запада и да пренасочи вниманието от собствената си агресия.

Русия не започва с такива тактически маневри за първи път. По време на важни международни срещи, като тази на НАТО от 9 до 11 юли, Русия обикновено се опитва да сее раздор между западните съюзници. Целта е да се подкопае доверието в западното лидерство, включително на президента на САЩ Джо Байдън, и да се ослаби подкрепата за Украйна. В този контекст, обвиненията за саботаж на "Северен поток" се използват за да представят Украйна като агресивен и ненадежден партньор.

Русия не случайно отново разработва тази тема, малко преди срещата на върха на НАТО, където западните лидери предвиждат да обсъдят допълнителна помощ за Украйна. Тя използва мнимото саботиране на "Северен поток" от Украйна, за да представи украинците като "опитни терористи", които саботират западните интереси, не давайки на Западът възможността да подкрепи Украйна.

В хода на тази кампания, руските медии пренебрегват големия обем на унищожената украинска инфраструктура, от собствените им военни действия. Вместо това, те представят Украйна като провокатор на насилие и хаос.

От друга страна, руската пропаганда въздейства и върху европейските общества, насаждайки страх от подобни инфраструктурни саботажи. Тази страховита тема намира голям отзвук при последните политически сътресения в Европа, като например победите на екстремната десница на избори и нарастване на терористичната заплаха.

Появилата се информация в десетките срещи на върха на НАТО притеснява и мотивира западните лидери и общества да бъдат бдителни и неизменно да подкрепят Украйна, предвид агресивната руска дезинформация. Западът трябва да продължава да защитава украинския суверенитет и да се противопоставя на опитите за разяждане на международната солидарност.