Оттук нататък решенията в България отново ще се вземат на базата на интереси, а не на законите и ценностите, прогнозира австрийският "Дер Щандарт" в навечерието на изборите.

На шестите парламентарни избори в България за период от три години изглежда, че е възможно да бъде сформирано стабилно правителство, пише австрийският "Дер Щандарт". То обаче може да е добър вариант най-вече за олигарсите, продължава авторката Аделхайд Вьолфл. Става дума за възможността ГЕРБ да се коалира с ДПС - същите две партии, които изкараха хората по улиците през 2020 година, припомня австрийската медия.

### Каква е възможността за коалиция ГЕРБ-ДПС

ГЕРБ, които спечелиха и предишните избори миналата година, сега убедително водят според последните социологически проучвания, като се очаква да съберат около 27 процента подкрепа. ДПС също има свой твърд електорат, който се очаква да донесе около 14 на сто от гласовете на българите. Така партията, на която санкционираният по американския закон "Магнитски" български олигарх Пеевски е съпредседател, се бори за второто място с ПП-ДБ, които доскоро управляваха заедно с ГЕРБ. В състезанието за втора политическа сила, което изглежда ще бъде най-оспорвано, се нарежда и прокремълската партия "Възраждане", пише "Дер Щандарт".

ГЕРБ и ДПС обаче най-вероятно ще се нуждаят от трети коалиционен партньор, за да сформират кабинет. Реформаторите от ПП-ДБ едва ли ще опитат втори път да влязат в управлението с ГЕРБ, отбелязва австрийската медия. Именно партията на Борисов се отказа от коалицията през март, когато се очакваше Мария Габриел да заеме премиерския пост. "ГЕРБ реши да развали общото управление, защото разчиташе да получи повече подкрепа на предсрочни избори и така да може да управлява по-спокойно", казва пред "Дер Щандарт" Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

### От тези избори ще спечелят приятелите на Кремъл

Едно е ясно - близките до Кремъл ще получат солидна подкрепа в неделя. В никоя друга държава в Европейския съюз пропагандното вли