От началото на 2023 година до 28 август Община Пловдив издала само 140 строителни разрешителни. Въпреки че е рано да се направи категорична прогноза, изглежда, че строителството под тепетата се забавя. Средно за тези 8 месеца са издавани по 17-18 строителни разрешения месечно.

Сравнително, през предходните две години ежемесечният брой на издадени строителни разрешения от местната администрация под тепетата е бил по 25-28. През 2021 година в Пловдив са издадени 330 строителни разрешения, а през 2022 година те са били 305.

Здравната криза и войната в Украйна са сред основните трудности пред строителния бранш през последните три години. Блокирането на веригите от доставки и замразяването на инвестиции, породени от кризата, както и войната влияят директно върху цените на основни суровини в строителството. Въпреки тези пречки, не е потвърдена прогнозата за сериозна рецесия на строителния пазар.

След пиковите цени на материалите и несигурната бизнес среда, секторът постепенно се успокоява. Високата инфлация обаче довежда до трайно повишаване на разходите на строителите. Резултат от това е, че бюджетите за ток, газ и вода са се увеличили значително, както и възнагражденията на работещите в сектора.

Само сега се виждат реални последствия върху инвестициите и строителните проекти. Общината Родопи се издобиват многобройните строителни разрешителни, основно за еднофамилни и двуфамилни къщи и вили, докато в Пловдив издадените разрешителни са предимно за жилищни сгради.

В рамките на промишленото строителство е минимален процент, тъй като индустриалните зони са извън територията на общината. Не се усеща и особен глад за административни и бизнес площи в града.

За подробна статистика относно цените на имоти в България по градове и квартали, може да посетите ТУК.Имоти