Еvеrgrаndе Grоuр, една от най-големите строителни компании в Китай, изтри 2,4 млрд. USD от стойността си, след като акциите се сринаха с 87%. Задълженията на компанията започнаха да нарастват главоломно от края на 2021 г.

През септември съдът трябва да решава относно плана за преструктуриране на офшорните компании на Еvеrgrаndе Grоuр, който цели да погаси дълговете на компанията, които в момента са на стойност 32 млрд. USD.

Подкомпаниите на Еvеrgrаndе Grоuр, Сhіnа Еvеrgrаndе Nеw Еnеrgу Vеhісlе Grоuр и Еvеrgrаndе Рrореrtу Ѕеrvісеѕ Grоuр, възобновиха своята търговия след 16-месечно прекъсване. Това спаси компанията от делистване, което би се случило след още 2 месеца. Погасителният план включва погасяване на част от задълженията с инструменти свързани с акции.

Стивън Люн, директор на УОВ Кау Ніан, сподели, че „Съществува, макар и минимален шанс, Еvеrgrаndе да изплати дълга си със средства от продажбата на къщи и де факто да не се възползва от политиките за стимулиране“.

В момента Еvеrgrаndе има 1300 проекта в 280 китайски града, но задълженията й са на стойност 300 млрд. USD, което е своеобразен рекорд в световната недвижимост. Компанията се сблъсква с затруднения при завършването на обектите поради нестабилния имотен пазар в Китай.

За подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали, моля посетете следния линк: (вмъкни линк)