В момента в Русия се търсят 200 000 работници, от които 100 000 в сферата на жилищно-комуналните услуги. Данните бяха предоставени от ръководителя на Центъра за персонал към Министерството на строителството на страната - Елена Сенкевич, която отбеляза, че недостигът на кадри е общ проблем.

Острият дефицит на работна сила се дължи на намаляващ интерес към професията на строителя. Затова Сенкевич препоръчва професионалната ориентация да започне в ранна възраст. Търсенето на строители е нараснало с 2.4 пъти през август в сравнение със същия месец на миналата година. Най-търсените специалисти са монтажници и бояджии, като свободните позиции за тях са нараснали с 3.1 пъти за година. След тях следват заварчиците и довършителните лица, като търсенето за тях се е увеличило съответно с 2.8 и 2.7 пъти годишно.

Един от факторите за липсата на интерес към сектора са ниските заплати. В момента средната месечна заплата на строителите варира между 30 000 и 40 000 рубли, което е около 500 USD. В Москва заплатите са по-високи и се движат между 800 и 2000 USD.

За подробна статистика относно средните цени на имоти в България по градове и квартали, можете да посетите следния линк: [вмъкнете линк].