Нова мода сред младежите създава сериозни опасности за военната авиация. От българските Военновъздушни сили алармират, че през последните месеци пилотите от военната авиация са осветявани с лазерни лъчове, които ги заслепяват и поставят в рискови ситуации.

Притежаването на мощни лазери за лична употреба става все по-популярно сред младежите. Според експерти, неправомерното използване и на най-малките устройства обаче може да се превърне в предпоставка за инцидент.

Притеснителни кадри бяха разпространени в социалните мрежи от пилот от военната авиация. На тях се вижда как зелен светлинен лъч е насочен към пилотската кабина. Под поста някои определят случващото се като опасно. Летци обясняват, че в рамките на 3-4 секунди, през които лазерът е насочен към тях те се чувстват буквално слепи.

"На електрониката не пречи, но на пилотите пречи. Може да настъпи внезапно заслепяване на пилота. Когато има подобна ситуация, самите пилоти пишат доклади, алармират РВД полицията и те откриват извършителите".

Физици обясняват, че светлината, която излъчват лазерите, се различава от тази на обикновените фенерчета и е опасна ако попадне директно в полезрението на пилотите.

"Лазерният лъч не се разсейва, той е по-концентриран и когато пуснем един лазерен лъч, той ще стигне на хиляди километри. Лъчът не е разходим като при обикновеното фенерче. Когато е по-мощен лазерът, вредата, която може да нанесе, е по-голяма", обясни Гергана Пейковска- учителка по физика.

Оказва се, че различни по мощност лазери могат да се купят свободно на пазара дори от деца. За съжаление не винаги играта с тези устройства става под родителски контрол.

От Главна дирекция "Гражданско въздухоплаване" вече са издали заповед, според която осветяването на самолети с лазери се наказва с глоба от 1000 до 10 000 лв. Няма информация колко от извършителите са заловени и санкционирани.

Източник: БНТ