БСП не подкрепя втория мандат, но е готова да посредничи за възможния трети, се отбелязва в изявление на временния председател на партията Атанас Зафиров, цитиран от Dariknews.bg.

Зафиров обясни, че партията не е подадена заявка за получаване на мандат, но въпреки това ще участва в преговорите със следващия мандатоносител. Основно упражнение не е за предварителни ограничения, а за разговори с всички участници.

"Този мандат е кризисен и надпартиен, и трябва да се опитаме да го решим чрез общи усилия", посочи още Зафиров.

Открит за диалог БСП е в готовност да проведе обсъждания с ГЕРБ и ДПС, ако вторият мандат се предостави на една от тези партии, допълни Борислав Гуцанов. Той позова за създаването на "кабинет за национално спасение" за да се облекчи сегашната ситуация в страната.

По-рано от изказванията на ГЕРБ стана ясно, че те също няма да подкрепят втория мандат при каквито и да е обстоятелства.

Зафиров акцентира върху процеса на консолидация, който се наблюдава в БСП и в политическото пространство отляво като цяло.

Спомена също така предстоящия събор на БСП в Бузлуджа през юли, който се очаква да бъде един от най-големите на партията. В допълнение към разговорите с други леви партии, Зафиров сподели, че се очаква подписването на меморандум за взаимодействие.

В завършек на заявлението, Борислав Гуцанов отбеляза нередността в събирането на парламента само за изслушвания, вместо за важни решения. Той постави важен акцент върху преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" и проблемите с шестия блок на АЕЦ "Козлодуй". Позовавайки се за усвояването на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, Гуцанов отбеляза, че само 10% от тях са били усвоени миналата година.