Повече от 30% от собствениците на електромобили реално обмислят връщане към превозни средства с двигател с вътрешно горене, показва ново проучване по темата. Причината е свързана с броя пречки пред завладяването на електромобилите, въпреки политическите усилия за налагане на "зеленият" транспорт.

Въпреки технологичния напредък и нарастваща популярност, електрическите автомобили са все още блокирани от препятствия като инфраструктура и икономически проблеми. Недостигът на зарядна мрежа, особено в селските райони и дългите маршрути, е сериозен проблем за собствениците на електромобили. Високата цена на тока и липсата на възможност за зареждане в домашни условия също отразяват на избора.

Съществува и финансова пречка - въпреки държавните субсидии там, където те съществуват, електрическите автомобили обикновено са скъпи. Батерията на тези превозни средства е най-скъпата част от тях и смяната ѝ, която е необходима на всеки 5 до 7 години, има значително финансово въздействие върху собствениците.

Времето за зареждане е друга значителна проблемна област. То е значително по-дълго от зареждането на традиционен автомобил с гориво, което прави пътуването на по-големи разстояния страшно за потенциалните купувачи, особено в райони с липсваща инфраструктура за зареждане. Всичко това води до изненадващата статистика, която показва, че една трета от собствениците реално обмислят връщането към автомобили с двигател с вътрешно горене.