Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун в последно време се виждат да използват руска лимузина Aurus, произведена в Русия. Въпреки че автомобилът е бил представен преди няколко години като чисто руски продукт, анализ на Ройтерс показва, че част от използваните компоненти за неговото производство са внос от други страни, включително Южна Корея, която Северна Корея обявява за главен враг.

През периода между 2018 и 2023 година, Русия е внесла части на стойност на 34 милиона долара за сглобяването на автомобилите и мотоциклетите Aurus. Използвани са компоненти от Южна Корея, Китай, Индия, Турция, Италия и други страни от Европейския съюз.

Освен с руския изследователски институт и автомобилния производител Sollers, производството на автомобилите Aurus е сътрудничение и с Porsche. Всички тези факти подминават основната идея на проекта - производство на луксозна руска кола с руски компоненти, за да се намали зависимостта от внос.

Междувременно, производството на автомобилите продължава и след намесата на Русия в Украйна, въпреки че много от големите световни автомобилни производители се изтеглиха от руския пазар. Италианският производител на пластмасови части Industrie Ilpea Spa и хонконгската компания Rain Electronics са сред доставчиците на компоненти.

Производителите на Aurus не са коментирали ползваните чужди компоненти, особено от Южна Корея, в автомобилите. Не е известно какви конкретно компоненти от Южна Корея са били интегрирани в автомобилите, произведени за Ким.

Автомобилът Aurus е стилизиран след ретро модела ZIL от епохата на СССР и се използва от Путин за официални събития. Президентът на Туркменистан, Сердар Бердимухамедов, също е сред клиентите на марката.