Американски изследователи са открили доказателства, свързващи ключов компонент, съдържащ се в пластмасовите бутилки, с по-висок риск от развиване на диабет тип 2, според сайта на в. "Индипендънт". Този компонент - бисфенол А, използва се също така в различни опаковки за храна и напитки и може да доведе до снижаване на чувствителността към инсулин - хормона, регулиращ метаболизма на захарта.

Изследването е публикувано в списание "Диабет" (Diabetes) и ще бъде представено на научни форуми от Американската диабетна асоциация от екип на Калифорнийския политехнически университет. Изследователите призовават американската Агенция за охрана на околната среда да преразгледа безопасните нива за излагане на бисфенол А в бутилките и хранителните опаковки.

Предишни изследвания също показаха, че бисфенол А може да променя човешките хормони и да увеличава риска от диабет, но не беше направена директна оценка на това дали излагането на възрастни хора на този химичен елемент увеличава риска от развитие на автоимунно заболяване.

Проучващите използваха рандомизирани методи и избраха 40 здрави възрастни хора да приемат плацебо или около 50 микрограма на килограм телесна маса бисфенол A на ден. Тази дозировка на бисфенол A е текущо разгледана като безопасна в САЩ.

Хората, на които беше даден бисфенол А, показаха намаляваща се чувствителност към инсулин след 4 дни.

Изследвателската група предупреди: "Тези резултати навеждат на мисълта, че вероятно безопасната доза в САЩ трябва да бъде преразгледана."

Според тях, намаляването на излагането на BPA чрез начини като използването на бутилки от неръждаема стомана или стъкло и консерви без бисфенол А може да намали риска от диабет.

Пластмасовите бутилки са широко разпространени по света заради тяхната удобство, но все повече изследвания идват с тревожни данни за влиянието на техните химически компоненти върху здравето.