Събликане на грипна епидемия в редица зони в България е на прагу. В същото време, различни вируси, включително грип и настинка, обсаждат нашия организъм отвсякъде. В настоящия момент ни се налага най-много да се възползваме от различни добавки и малки хитринки, с които да подсилим имунната ни система, за да се справи ефективно с инфекциите отвън.

Ето и най-добрите напитки, които могат да помогнат за тази цел:

1. Течност

Вода е незаменим помощник, без когото нашият организъм не може да функционира. Тя чака 60-70% от общата ни телесна маса. Имунната система изисква вода, за да работи правилно, точно като всички останали системи. Когато организмът ни е обезводнен, това стимулира растежа и развитието на различни видове бактерии и вируси, съобщава lifestyle.bg.

Водата в оптимални количества съдейства и за ефективното усвояване на полезните вещества, които приемаме от храната. Тя също така заздравява мукусните мембрани в носа и гърлото, които са първата цел на вирусите и другите инфекции, но и служат като ефективна защитна бариера срещу тях.

Водата е основен компонент и на лимфната течност, която транспортира белите кръвни клетки към различните части на тялото и помага за премахването на възпалителни процеси. Различни изследвания в последните години сочат, че хората, които не пият достатъчно вода всеки ден, са по-склонни да се заразят с COVID-19 при контакт със заболяло лице спрямо тези, които са добре хидратирани.

2. Кефир

Ферментираното млечно напитка има множество ползи за нашето здраве. Основното му действие е пробиотичното свойство, което помага за поддържане на баланс в червата. Това директно влияе на имунната система. Освен това, изследвания показват, че кефир има антибактериални, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

3. Чай от джинджифил и лимон

Този ароматен и много полезен напитък може да ни спаси, когато се чувстваме изтощени. Той е пълен с витамин C, който е мощен антиоксидант и предпазва клетките от окислителен стрес. Също така има противовъзпалителни свойства и подпомага защитните функции на организма, след като вече сме болни. Джинджифилът също съдържа над 100 биоактивни съставки, които ни помагат да се справим с гаденето и други неблагоприятни симптоми.

4. Сок от портокал или грейпфрут

Цитрусовите плодове са най-добрите приятели на имунната система. Те съдържат витамин C и фолиева киселина, които подпомагат Т-клетките на имунната система и имат противовъзпалително действие. Също така са богати и на витамин A, съобщава Eat This, Not That.

5. Сок от домати

Освен витамин C, той съдържа и лицопен, който не само подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система, но и заздравява защитните сили на организма. Каротеноидният антиоксидант бори се с възпаленията.