Според оценките за 2024 г., средиземноморската диета спечели титлата за най-добра цялостна диета в седма поредна година, информира CNN.

Диетата за здравословно хранене и за сърцето, диетата за диабет и диетата за костите и ставите също получиха първото място в съответните категории за най-лесна за спазване диета, най-подходяща за семейството диета и най-добра диета за здравословно хранене.

Второто място за най-добра диета спечели диетата DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията), а третото място бе отредено на диетата MIND (средиземноморска DASH интервенция за невродегенеративно забавяне) в списъка от 30 диети. Всички три диети са базирани на растителна основа и се фокусират върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена.

Веганската диета се нареди на трето място в категорията за най-добра цялостна диета на растителна основа, според оценките на комисията от 43 експерти по хранене. Другите оценени диети за 2024 г. включват диетата на Дюкан, диетата Herbalife Nutrition, HMR и неговата сестринска марка, Profile Plan и диетата Plantstrong.

„Светът на диетите и храненето може да е пълен с дезинформация и неточни здравни твърдения", сподели Шанли Чиен, старши здравен редактор в U.S. News.

„Затова U.S. News събира информация от национално признати медицински експерти и експерти по хранене, за да определи кои диети са най-добри по отношение на пълноценно хранене, лекота на спазване и насърчаване на здравословен начин на живот в дългосрочен план", добави Гретел Шуелър, управляващ редактор на здравеопазването в U.S. News & World Report.

Изследванията показват, че средиземноморската диета може да намали риска от различни заболявания като диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Този хранителен план, който е смятан повече за стил на хранене, отколкото ограничаваща диета, също е свързан с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Средиземноморската диета включва просто готвене на растителна основа, като се отделя повече внимание на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, с по-малко ядки и акцент върху необработения зехтин. Мазнините, освен зехтина, се консумират рядко или в никаква размяна, а захарта и рафинираните храни се запазват за специални поводи.

Червеното месо се използва умерено, обикновено само за вкусов акцент. Пърженето на здравословна, мазна риба, която е източник на омега-3 мастни киселини, също се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птиците се консумират в много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.

Същественият елемент на средиземноморския стил на хранене е социалното взаимодействие по време на хранене и упражненията. Промените в начина на живот, които вървят ръка за ръка с диетата, включват хранене със семейство и приятели, общуване по време на хранене, внимателно консумиране на храни и редовни физически упражнения.

Диетата със сурова храна заема последното място в списъка на 30-те най-добри цялостни диети. Тази диета препоръчва хранене на неподготвена, непреработена, неподлежаща на нагряване в микровълнова печка, необработена, не генетично модифицирана и без изложение на пестициди или хербициди храна.