Динята е неоспоримо любимият плод на лятото, който облекчава жегата в най-топлите дни на годината.

Този плод е сладък и ароматен, ниско калоричен и с високо съдържание на вода, който помага за отстраняването на задържащата се вода в организма, доставя витамини и минерали и действа като противовъзпалително средство. С други думи, той представлява голяма полза за здравето ни и за равновесието в организма ни.

Въпреки добре известните си ползи, динята често се свързва с различни митове, които не са в съответствие с истината. Един от такива митове е, че тя се храносмила трудно или че ни кара да натрупваме излишни килограми. Ето защо е важно да разсеем тези митове и да се възползваме от всичките ѝ ползи. Споделяме с вас 4 мита за динята, които не е необходимо да приемате за вярни.

Смята се, че от динята се пълнее

Мнозина са убедени, че от динята набират килограми, но това твърдение няма научни основания. Предполагаме, че този разпространен мит може да е свързан с количество захар, което се съдържа в динята. Обаче е важно да не се прекалява с консумацията ѝ, както би трябвало да се отнасяме към всички видове храни.

Смята се, че е трудна за храносмилане

Динята е съставена от 95% вода и ако я консумирате след хранене, може да се наситите по-бързо. Идеята, че е трудна за храносмилане, е свързана по-скоро с начина, по който я поднасяме, а не с самия плод. Затова може да се насладите на парче диня между основните хранения, а не веднага след тях.

Семелосната диня е ГМО

Ако се чудите защо някои дини са без семки, може да ви интересува да знаете, че това е поради явлението "полиплоидия". То може да е естествено или следствие от генетична модификация, но не е в списъка на забранените в Европа ГМО продукти.

Диня с пукнатини или дупки в основата се смята, че е била обработена

Това е един неоснователен мит, който се разпространява и нищо не е по-далече от истината. Въпреки че причината за това явление не е ясна, някои експерти предполагат, че става въпрос за проблемс непълно опрашване, в резултат на което плодът започва да се развива по странен начин. Така или иначе, визуалният дефект на дупките или пукнатините в динята не пречи на нейното здравословно и вкусно състояние.