Необходими продукти за 12 парчета торта:

За тортата:

150 г (1¼ чаша) брашно 1½ ч. л. бакпулвер 112 г (½ чаша) леко осолено масло, на стайна температура 125 г (½ чаша плюс 2 супени лъжици) гранулирана захар 4 големи жълтъка на стайна температура 60 мл (¼ чаша) мляко 1 ч. л. ванилов екстракт

За целувките:

4 големи белтъка на стайна температура 200 г (1 чаша) гранулирана захар 50 г (½ чаша) филирани бадеми

За крема:

50 г (¼ чаша) гранулирана захар 2 големи жълтъка на стайна температура 2 супени лъжици царевично брашно 480 мл (2 чаши) пълномаслено мляко ½ ванилия, разделена по дължина, или 1 ч. л. екстракт от ванилия

За върха: 300 мл (1¼ чаша) пълномаслена сметана

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 За тортата загрейте фурната до 165C. Намажете с масло тава с размери 40 x 30 см и я покрийте с хартия за печене, като натиснете надолу, така че хартията да залепне за тавата.

Стъпка 2 В средна купа разбъркайте заедно брашното и бакпулвера.

Стъпка 3 Разбийте с миксер маслото и захарта, докато станат леки и пухкави. Добавете жълтъците, един по един, като не спирате да разбивате, докато се смесят. Добавете млякото и ванилията, а след това и брашнената смес и продължавайте да разбивате. Тестото трябва да е гъсто и лепкаво. С помощта на гумена шпатула внимателно го разпределете равномерно върху подготвената тава, като опитвате да не стигате до краищата, като същевременно поддържате правоъгълна форма.

Стъпка 4 За целувките ще е нужно да разбиете белтъците на сняг в миксер. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се образуват лъскави, твърди върхове. Изсипете сместа за целувки върху тестото, като използвате шпатула, за да го разпределите равномерно, повдигайки нагоре, за да оформите малки върхове. Отгоре поръсете с филираните бадеми. Печете около 30 минути, или докато сместа за целувки стане суха и леко златиста. Оставете настрана да изстине.

Стъпка 5 За крема в голяма купа разбийте заедно захарта и жълтъците. Добавете царевичното брашно и разбийте докато получите гъста, бледожълта смес.

Стъпка 6 Сложете млякото в малка тенджера. Изстържете ванилия или добавете ванилов екстракт. Загрейте на среден огън, докато започне да къкри, след което махнете от котлона. Бавно добавете млякото към сместа от яйчен жълтък, като разбърквате непрекъснато, за да не втвърдите яйцата. Изсипете сместа обратно в тенджерата и я включете на среден огън. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Оставете настрана да изстине.

Стъпка 7 За битата сметана разбийте пълномаслената сметана, докато се образуват твърди върхове. Сложете я в охладения крем.

Стъпка 8 За да сглобите тортата, използвайте хартията, за да повдигнете блата от тавата за печене и го поставете със сместа за целувки нагоре върху голяма дъска за рязане. Разрежете блата вертикално наполовина, така че да имате две еднакви по размер парчета. Внимателно сложете голям поднос за сервиране с едната си ръка върху горната част на едно от парчетата. Поставете другата си ръка под тортата и я обърнете върху подноса за сервиране, така че страната на целувката да е обърната надолу към подноса. Отлепете хартията. Намажете тортата върху подноса за сервиране с крема. Отлепете хартията от другата половина на блата и внимателно я поставете, с целувката нагоре, върху крема, за да оформите тортата. Охладете в хладилник за около час преди сервиране. Съхранявайте я покрита в хладилника между 3 и 4 дни, пише vesti.bg.