Това не е първият път в историята, в който Париж налага забрана за високи сгради в опит да запази ниското строителство. Градският съвет на френската столица гласува ограничаване на височината на новите сгради в центъра до 37 метра.

Париж отдавна се бори да остане град с ниско строителство. Въпреки че има по-високи сгради в бизнес района La Défense в западната част на френската столица, както и по-високи жилищни сгради в 13-ти и 15-ти район, като цяло няма много високи постройки в централната градска част.

Градът за първи път въведе ограничение за височина от 37 метра за нови сгради в някои райони през 70-те години на миналия век, след изграждането на 209-метровата офис кула Монпарнас, която беше завършена през 1973 г. Някои парижани са на мнение, че монолитната кула не се вписва в пейзажа на града им.

През 2010 г. правилата бяха променени, за да позволят изграждането на жилищни кули с максимална височина 50 метра и офис кули до 180 метра в някои райони извън центъра на града. Но в началото на 2022 г. изграждането на 180-метровата триъгълна кула отново разпали дебата за мястото на високите сгради във френската столица.

Триъгълната кула стана първият небостъргач в центъра на Париж след завършването на кулата Монпарнас. Проектът получи разрешение за планиране през 2015 г., но беше оспорван два пъти, преди да бъде окончателно одобрен през 2019 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК