Виена е по-вероятно да се сблъска с бавна корекция на своя надценен жилищен пазар, отколкото с внезапен срив, според доклад на Австрийската централна банка.

Ниският риск от принудителни продажби и ограниченото предлагане от свиващата се строителна индустрия правят рязък спад на цените на жилищата малко вероятен, коментират икономисти от Австрийската национална банка.

Въпреки че не могат да бъдат изключени по-нататъшни умерени спадове, пазарът вероятно ще следва сценарий, подобен на този през 90-те години, когато силният растеж беше последван от продължителна фаза на стагнация. „Рискът от внезапна рязка корекция на цената в момента се счита за доста нисък“, се казва в доклада.

Прогнозираната траектория ще понижи коригираните спрямо инфлацията стойности на жилищата и ще помогне за облекчаване на натиска върху пазар, който се оценява на около 37% надценен.

Цените на доставките във Виена са паднали с 12% на годишна база през май 2023 г., според икономисти. По този начин австрийската столица отбелязва най-голям спад сред деветте изследвани европейски града.

Австрийската национална банка заяви, че данните за първото тримесечие, включително цените на офертите и сделките, сочат стагнация на пазара. Жилищните имоти във Виена все пак са с 0,8% по-скъпи през периода януари-март спрямо година по-рано. Националната банка не публикува месечна разбивка на данните.

Сред факторите, намаляващи риска, анализаторите на централната банка посочиха нивата на дълга и тежестта за обслужване на заеми, които са около половината от средното за Европейския съюз спрямо доходите на домакинствата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК