Компанията Созкуноз Алабуга, която е част от турскоя Созкуноз Холдинг, стартира експлоатацията на серийно производство на части за шасита за най-големия руски автомобилостроител "АвтоВАЗ", чието производство е разположено в специалната икономическа зона "Алабуга" в руската република Татарстан. Това съобщават от Фонда за развитие на промишлеността в Русия, който финансира проекта, пише Интерфакс.

Проектният капацитет на производството е 14 милиона броя годишно еднокомпонентни ковани и композитни метални детайли за шасита на автомобили.

Инвестициите в проекта възлизат на 1 милиард рубли (около 200 милиона долара, като се има предвид средният курс на рублата за последната година).

Първата партида детайли за шасито на Lada Vesta, Созкуноз Алабуга изпрати на "АвтоВАЗ" през юли, а стартирането на серийното производство на детайли за Lada Granta ще започне скоро, се казва в съобщението.

"В бъдеще компанията възнамерява да започне производството и на други детайли за шасито, които ще бъдат използвани при сглобяването на автомобили на руски и чуждестранни марки, локализирани в Русия", отбелязват от Фонда за развитие на промишлеността.

Созкуноз Алабуга работи от 2014 г., като произвежда щамповани детайли за автомобили. Досегашни основни клиенти на предприятието бяха Ford Sollers, "КамАЗ" и Мерцедес-Бенц.

Напомня се, че Фондът за развитие на промишлеността обяви намерението си да предостави на Созкуноз Алабуга заем за създаването на пресов цех за щамповане на детайли за шасито на автомобили в края на 2019 година. Тогава се уточняваше, че детайлите ще бъдат предназначени за нова унифицирана платформа за автомобили Lada и Renault.

Бизнес