Германският външен министър, Аналена Бербок, заяви, че Румъния играе важна роля в усилията на ЕС да се намерят алтернативни морски маршрути за износ на украинско зърно. Това бе споменато по време на пресконференция в Берлин на 4 септември, където Бербок разговаряше с румънския си колега, Луминица Одобеску.

Германската политик отбеляза, че в условията на повишена заплаха от глад, причинена от Русия, Румъния има специална роля в износа на украинско зърно. Тя посочи, че Русия насочва атаки към зърновозите в Черно море и бомбардира места за съхранение на зърно, като някои от тях са толкова близо до румънската граница, че прозорците на румънските села треперят. Транспортният път по река Дунав играе изключително важна роля, но Русия иска да го унищожи с помощта на бомби и дронове.

Бербок още посочи, че играта на руския президент, Владимир Путин, със зърновото споразумение е цинична, и изрази благодарността си към Турция за усилията й да възстанови споразумението. Тя също така заяви, че разработването на алтернативни начини за доставка на украинско зърно не спира и се надява, че други европейски държави ще покажат солидарност.

Бербок подчерта, че Украйна и Молдова са членове на европейското семейство и че бъдещето им е в ЕС. Тя благодари на румънското правителство и народ за подкрепата и помощта, които оказват на Украйна. Около 100 000 украинци са намерили прибежище в Румъния след войната с Русия. Румъния се присъедини към коалицията за изтребители и предложи да обучи украински пилоти на самолети F-16, за да помогнат на Украйна да се защити от руските нападатели.

На срещата в Сочи на 4 септември, президентите на Турция и Русия не успяха да постигнат споразумение относно изпълнението на Черноморската инициатива за зърно и възстановяването на пътищата за износ на зърно в Черно море.