Студентските стипендии се увеличават от 1 октомври т.г. От 85 лв. минималната става 120 лв., а максималната се вдига от 180 на 200 лв. Това обяви премиерът Николай Денков пред организаторите и участниците в 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет“ в Китен, предадоха от пресцентъра на МС. За по-високите стипендии са отделени 6 млн. лв. до края на тази година, а за ремонт на общежития са предвидени 100 млн. лв. „Парите са налице, очакваме проекти от университетите”, добави премиерът.

„Вие сте пример как могат да работят една държавна институция, каквото е Министерството на образованието и науката, и една общност, каквато е Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Вие направихте едно малко чудо". С тези думи министър-председателят се обърна към организаторите и участниците в Националните летни студентски игри. Тази вечер той връчи наградата на шампиона - отбора на Националната спортна академия “Васил Левски”. Акад. Денков получи плакет от НПСС в знак на благодарност за подкрепата към студентите.

Премиерът изрази надежда да има повече такива общности. Той подчерта, че без диалог и без взаимно разбиране няма как да получим позитивни резултати. „Всеки път, когато се видя и говоря със студенти, се чувствам зареден с енергия. Това осмисля всички усилия, които полагаме, за да направим нещо полезно за вас“, заяви премиерът.

„Ще помните цял живот преживяното тези дни тук и няма да може да го сравните с нищо друго. Успех и на добър път!“, пожела Денков на студентите.

Националните летни студентски игри „Летен университет“ е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности. В тазгодишното издание участваха над 600 студенти в 12 вида спорт: футбол, волейбол, баскетбол, плажен тенис, плуване, лекоатлетическа щафета, плажна щафета, водна топка, стрийт фитнес и дърпане с въже, шах и белот.