Некаолицията на властта няма ясно формулирано споразумение по отношение на ангажиментите на страните. Предстои да се разгръща острото съперничество между ПП и ГЕРБ, особено в по-големите градове, тъй като там те имат по-гъста партийна мрежа. Тази информация бе предоставена от политолога Атанас Радев по време на интервю пред Лили Маринкова в телевизионно предаване.

Ако ПП е успяла да създаде структури в по-малките общности, те ще се опират на координатори и неформални групи за управлението на кампанията. Освен това поставените фигури ще играят ключова роля в изборите, като партиите ще търсят разпознаваеми лица за да повишат своята репутация.

На местните общности доминиращи коалиции, в случай на доминация или пък некоалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, биха могли да окажат влияние върху позиционирането на министерствата, което би могло да доведе до промени в кадровата политика и рокади на министерските позиции. Въпреки това, това би могло да доведе до конфликти като исторически случаи при преминаване от един до друг кабинет.

Според Радев, управляващите възниквайки конфликт с президента Радев е очевиден, особено в контекста на неговата реч на Шипка.