Той е експериментатор и пътешественик – смесва ритми, музикални традиции, жанрове. Преминал е през най-големите музикални школи на Европа и e провъзгласeн за цигулар № 1 на Испания.

Прочутият виртуоз с арменски корени за пореден път преминава през България със световното си турне, посветено на малкия му син Кайро и въображението на детството.

Концертът му е на 3 септември, в Античния театър в Пловдив.

Ара Маликян е бил концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, има 40 издадени албума и е продал над 100 000 копия на „Годишните времена” на Вивалди. Номиниран за престижните Латино Грами.

Преди години, обаче, решава, че светът на класическата музика му е тесен, създава свой оркестър и започва да пише музика и да оформя своя стил между класиката, източните ритми, латиното, рока и най-различни музикални традиции. Разхожда се от Паганини, през Led Zeppelin, Бьорг до латино емблемата Llorona. Стилът му е неподражаем, защото Ара Маликян намира свой начин за поднасяне на музиката. „Не се идентифицирах в класическия свят”, признава той. „Не обичам да определям музиката като рок или джаз, или класическа, а просто като музика. Просто искам да се наслаждавам на музиката, да предавам любов и страст и публиката да види това, което аз виждам”. Маликян смята, че младите хора са ощетени от това, че не влизат в концертните зали за класическа музика поради страх, че не я разбират. „Не е нужно да разбираш класическата музика, за да я харесаш. Мисля, че тя е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би станал почитател на изкуството като цяло”, казва той.

На концертите му идват и деца, и много млади хора. С Ара Маликян те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. А в съблекалните по света Ара Маликян репетира с етюди на Бах, които публикува в социалните си канали – негов начин да представи на аудиторията този класически композитор.

Сега идва в България с петима испански музиканти от кубински произход и с новата си програма, вдъхновена от звуците на детството и израстването до сина му Кайро, който вече е на 7 години. „Децата са най-автентичните същества, те са диви, те са нежни, те са свободни и всичко, което правят, е пълно с изкуство”, споделя Ара за своето вдъхновение.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г, в Античен театър в Пловдив.

Оля Ал-Ахмед