Отдел "Наркотици" към ГДБОП, съвместно с други силови структури, извърши последния си голям удар преди няколко дни. Те разбиха високотехнологична лаборатория за синтетични наркотици в Омуртаг. Такава по своя мащаб и технология никога няма било в България. Местният екип "Наркотици" беше осведомен за лабораторията и започна подготовка за нейното пресичане преди около година. Дрогата все още не беше произведена, според съобщенията на "Нова телевизия".

Христо Донов, директор на отдел "Наркотици" към ГДБОП, обяви по време на ефира на "Събуди се", че многобройни действия бяха предприети през последните 6 месеца, за да се намери точната локация на лабораторията.

„Нидерландци бяха водещите във всичко”, каза Донов. „Български граждани играеха ролята на помощници. Те осигуряваха преводи, помещения, транспортни средства и мобилни телефони.” От указаната група, трима, всички нидерландски граждани, са вече задържани. Още един български гражданин в чужбина предстои да бъде арестуван.

"Няколко дни преди операцията, този гражданин най-вероятно напусна страната за екскурзия в Европа и вместо да бъде арестуван по време на операцията, той успя да избегне", добави Донов.

Донов подчерта, че главната цел на действията им беше да предотвратят създаването и разпространението на наркотичното вещество на пазара или извън страната.