Макар и да сте имали възможност да устоите на празничните обеди и вечери, всъщност сте консумирали повече храна, отколкото очаквате. Върнете се към работните си задължения и усещате, че не се чувствате удобно в дрехите си. Евентуално сте се натоварили с няколко килограма или задържате течности. Каквато и да е причината за това следпразнично "лошо състояние", можете да действате, може би дори още днес.

Направете изменение в начина си на хранене и избегнете рязките диети

Хората обикновено желаят да отслабнат и често избират бързи решения, които може да не са подходящи за тях. Консумацията на по-малко от 800 калории на ден може да ви помогне да отслабнете бързо, но когато се върнете към нормалния начин на хранене, вашият метаболизъм ще забави, а килограмите ще се върнат назад. Екстремните диети могат да предизвикат раздразнителност, головратки и дълготраен глад. За повечето хора е по-добре да започнат с малки промени и да създадат здравословни хранителни и фитнес навици. Вие можете да намалите мазнините, като готвите или, пък за начало, да спрете да консумирате пържена храна и да се фокусирате върху по-голямото консумиране на плодове и зеленчуци. Те намаляват кръвния захар и холестерол и помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и натрупване на тегло.

Управлявайте размера на порциите си

Много хора грешат, като ядат директно от купата или тигана вместо да сложат храната си в чиния. Това води до по-лесно приемане на повече калории. Затова трябва да обръщате внимание на размера на порциите си. Препоръчителното количество паста или ориз е около 60 г в сурово състояние. Ако откриете колко храна наистина консумирате, може да се изненадате, че често пъти консумирате няколко порции на един обяд или лека закуска. Можете да се ориентирате от етикетите на продуктите за информация относно размера на порциите и калориите и да видите дали наистина се нуждаете от повече от една порция. Като прочетете етикетите, ще направите по-здравословни избори относно мазнините, захарта и солта в храните.

Използвайте кантар

Харесва ви или не, измерването на теглото ви подпомага да започнете да следите своето тегло. Едно изследване показа, че участниците, които се теглеха редовно и записваха резултатите си (получавайки информация колко упражнения са необходими, за да се изгорят калориите от празничните сладкиши), успяха да отслабнат през празничния сезон. Хората от контролната група, които не се теглеха и не получиха информация относно калориите, се натрупаха с около 2 кг. В резултат, измерването на теглото е само един елемент от цялата система. Вместо това, трябва да прегледате количеството калории, които съдържат коледните и новогодишните гозби и колко упражнение е нужно, за да ги изгорите. Това не само ще ви помогне да не се усложнявате, но и да отслабнете с един-два килограма.

Хранете се по-рано

Ако искате да се отървете от спомените за празничните вечери, но е трудно да спазвате диети, можете да промените само времето, в което ядете. Вместо да вечеряте късно, консумирайте вечерята си преди 18.00 часа и нека последният пай (и пийница) ви бъде преди 20.00 часа. Това ще даде на храносмилателната и екскреторната ви системи достатъчно време, за да преработят калориите. Опитайте се да ограничите пиенето си на 1-2 пъти в седмицата. Напълнете стомаха си с фибри във формата на зеленчуци (а по-малко плодове). Ако обичате плодове, посъветвайте се да ги ядете на цяло, а не като сокове. Не забравяйте да пиете повече вода - тя не само помага за храносмилането, но и запазва усещането ви за ситост.