Когато целта ви е намаляване на телесно тегло, е от съществено значение да разполагате с правилни храни, напитки и рецепти на леко достъпно разстояние - директно във вашата собствена кухня. Независимо дали приготвяте храна за цялата седмица, имате желание за нещо сладко след вечеря или спешно се нуждаете от бърза закуска, наличието на най-здравословните храни прави цялата разлика. Експертите в областта на храненето препоръчват най-добрия обяд за отслабване, пише изданието Eat This, Not That.

Разбира се, здравословните продукти имат голямо значение, но трябва да имате предвид, че времето на приемане на храната също е важно. Според изследване, часовете от деня, в който се храните, могат да синхронизират различни тъкани и органи, свързани с преработката на храната и метаболизма. Храненето в непривично време може да наруши вашата циркадна система. Когато става дума за обяд, изследване открива, че консумирането на храна след 15:00 часа може да доведе до по-малка загуба на тегло, в сравнение с приемането на храна преди 15:00 часа.

Сега, след като разгледахме времето, нека преминем към най-добрия обяд за отслабване. Този хранителен избор е оптималният избор за приготвяне, ако работите от вкъщи или го носите на работа след приготвяне сутрин.

Според Айми Гудсън, регистриран диетолог и специалист по спортна диететика, перфектният обяд за отслабване е салата, но не просто всяка салата.

Тази специфична салата предлага хранителни вещества, вкус и наситеност. Освен това има контролирано количествено приемане на калории.

"Салатата от смесени зеленчуци, сьомга, маслини, ядки, горски плодове, киноа, авокадо и сос на балсамов оцет е идеалният обяд", споделя Гудсън. "Тя включва всички пет групи храни и съдържа под 500 калории. Този обяд осигурява и много влакнини, протеини и здравословни мазнини, които съвместно ви помагат да се чувствате наситени по-бързо и подобряват чувството за ситост след хранене."

Салатите са изключително полезен принос към вашата диета за отслабване, тъй като са пълни със зеленчуци и други хранителни продукти, богати на полезни вещества. Изследвания показват, че увеличаването на приема на зеленчуци може да намали риска от натрупване на телесно тегло и затлъстяване.

Въпреки това, имайте предвид, че салатите могат бързо да добавят излишни калории, ако добавите твърде много добавки към тях. Също така, когато ядете в ресторант, внимавайте с количеството дресинг и как се използва. И накрая, Гудсън предупреждава: "Внимателното контролиране на големината на порциите е решително важно за отслабването, дори когато храната е "здравословна" и съдържа богато разнообразие от хранителни вещества."