Някои храни са полезни при сурова консумация, понеже хранителните им вещества се усвояват ефективно. Въпреки това, някои храни не са подходящи за консумация в сурово състояние.

Месото е пример за такава храна, която може да бъде опасна, ако се консумира сурова, освен в редки случаи, като месният тартар, където качеството на месото е строго контролирано и е абсолютно прясно.

Бадемите и кашуто са други примери за храни, които могат да бъде опасни, ако се ядат сурови. Дори когато са продадени като "сыровые", те са били термически обработени, за да се намали рисковете от токсични вещества, които те обикновено съдържат.

Картофите и брашното също може да са опасни, освен ако не са били правилно приготвени или изпечени. Недопечените картофи и останките от сурово тесто могат да създадат проблеми с храносмилането и могат да бъдат източник на бактериална инфекция като ешерихия коли.

Прясното мляко, което не е било нагрято до известна температура, може да носи различни бактерии, които представляват опасност за здравето.

В заключение, патладжаните, макар и не така често ядени сурови, могат да предизвикат храносмилателни проблеми, алергични реакции и дори повишена температура, ако не са правилно приготвени, тъй като съдържат токсични вещества.

Здраве