Fairphone пуска на пазара своя нов смартфон Fairphone 5, който се предлага в трите нови цвята - черен, син и прозрачен. Този уникален телефон е изработен от 70% рециклирани материали и разполага със 5-годишна гаранция. Важно е, че компанията обещава да осигури поддръжка на софтуера за поне 8 години, а в най-добрия случай дори до 10 години.

Fairphone 5 се отличава с лесната възможност за поправка, благодарение на десетте основни модула, които включват всички необходими части. Устройството може да бъде поправено само с кръстата отвертка. Модулите включват OLED дисплей, предна и задна камера, USB порт, батерия и други компоненти.

Смартфонът разполага с 6.46-инчов дисплей с честота на опресняване до 90Hz. На предния панел има 50MP камера, а на гърба - друг 50MP сензор на Sony, работещ заедно с широкоъгълен сензор. Процесорът е Qualcomm QCM6490, който е съпроводен от 8GB RAM и 256GB вътрешна памет. Устройството също така предлага слот за карта памет с максимален капацитет от 2TB. Батерията е с капацитет от 4200mAh и поддържа до 30W бързо зареждане. Цените започват от 580 евро.