Ентусиастите успяха да заобиколят ограничението на NVIDIA за инсталиране на несъвместим фърмуер на BIOS за видеокарти GeForce. Например, фърмуер от RTX 4090 може да бъде инсталиран на RTX 3060 и обратно, което отваря широки възможности за промяна на настройките на графичните ускорители.

До 2013 г. включително потребителите могаха свободно да инсталират BIOS на трети страни за видеокарти NVIDIA. През 2014 г., обаче, с появата на серията GeForce 900 (Maxwell), беше добавен специален защитен процесор Falcon, който ограничи изтеглянето на неоторизиран фърмуер.

Сега съществуват инструменти OMGVflash и NVflashk, които ви позволяват да заобиколите заключването на NVIDIA, включително проверка на подписа на BIOS и съвместимост на устройството.

Безплатната инсталация на BIOS дава възможност на потребителите да инсталират фърмуер от по-скъпи версии с фабричен овърклок на по-евтините видеокарти, за да извлекат по-голям потенциал от тях.

Можете също така да променяте ограниченията на мощността, напреженията, настройките на вентилатора и други. Потребителите имат пълен контрол върху своите GeForce графични карти и могат да подобрят представянето на своите компютри.

Все пак предупреждаваме, че подобни модификации се правят на ваш риск и само опитни потребители трябва да ги извършват. За повече информация относно модифицирането на BIOS, вижте видеата.

технологии