Екип от специалисти от Корейския институт за наука и технологии се занимава с разработката на хуманоиден робот, който да може да управлява самолет без нужда от модификации в пилотската кабина. Очаква се окончателният модел на робота да бъде завършен в рамките на следващите 2-3 години.

Pibot, както е наречен роботът, е способен да управлява самолет така, както го прави човек, манипулирайки всички контроли в кабината. Роботът може да управлява ръцете и пръстите си така, че да манипулира инструментите за управление на самолета, дори при ситуации с висока вибрация.

Благодарение на външни и вътрешни камери, Pibot може да следи текущото състояние на самолета и да управлява ключовите превключватели на контролния панел.

Освен това, едно от най-изумителните качества на Pibot е способността му да запомни сложни инструкции, показани на естествен език. Това подобрява способността му да се адаптира към различни типове самолети.

Pibot е така добре "обучен", че може да запомни всички аеронавигационни карти на Jeppesen в света - задача, която е нереализуема за пилотите. Роботът все още се разработва и се очаква да бъде готов до 2026 година.