Rimac, компанията, която стои зад хиперавтомобила Nevera, който постави рекорд, отново привлече вниманието с Verne - роботакси, проектирано за комфорт и стил. За разлика от преоборудваните модели на конкурентите, Verne е специално конструиран електромобил за автономна работа.

Verne може да се похвали с двуместен дизайн с акцент върху удобството на пътниците. Водачите могат да извикат автомобила и да персонализират настройките на кабината като температура, осветление и дори аромат чрез приложение за смартфон.Просторните плъзгащи се врати се отварят към луксозния интериор, описван като "с размерите на Rolls Royce", с накланящи се седалки и огромен 43-инчов екран за забавление или работа.

Техническите подробности като задвижване и пробег са в тайна, но Rimac уверява, че платформата е адаптивна към различни пътни условия. Твърди се, че автономната система може да се адаптира към различните стилове на шофиране, което потенциално може да позволи глобално внедряване.

Verne, новото предприятие на Rimac, ще бъде пуснато на пазара през 2026 г. в Загреб, Хърватия, а след това ще се премине и към серийно производство. Плановете за разширяване включват единадесет града в Европа и Близкия изток, като в момента се обсъждат още 30 локации. Verne се позиционира като допълнение към съществуващия обществен транспорт, а не като негов заместител.