10 Jan
Лещата е една от най-обичаните храни в България. Това вкусно и изумително растение от семейството на бобовите има фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4 и витамин С. И освен това, лещата съдържа и желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, селен, фосфор и цинк. В същото време, лещата е с ниско съдържание на калории, според zdrave.to. Тя се среща в различни цветове - кафяви, черни, червени, зелени и жълти. В някои култури лещата е наричана "мясото на бедните", защото била по-евтина от месото, но същевременно имитирала неговия вкус. Произходът на лещата е от Централна Азия.
Данните, с които разполагаме днес, сочат, че лещата е била част от хранителното меню на хората още преди около 9 500 до 13 000 години. Зърната на леща са били открити в гробниците на древните египтяни около 2400 година пр. Хр. И така, лещата е била позната още на древните египтяни, гърци и римляни. Тя се използва в целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия.
Френската леща е известна със своя нежен вкус. Тя е по-лесна за приготвяне от боба, защото не изисква предварително накисване.
Ползите от лещата
Една порция леща съдържа до 90% от дневната норма за фолиева киселина, което я прави особено полезна за бременни жени.
Кашицата, приготвена от варена леща, стабилизира имунната система, нормализира функционирането на урината и обмена на веществата, укрепва сърцето и кръвоносната система. Лещата оказва благоприятно въздействие при язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при колити. Консумацията на леща намалява риска от сърдечни заболявания.
След готвенето, повечето ценни вещества в лещата остават непроменени. Тя се бори с възпалението в организма поради богатото си съдържание на полифеноли.
Бъдете внимателни с лещата
Лещата съдържа антинутриенти, които могат да засегнат усвояването на други хранителни вещества. В растението има и лектини, които не се абсорбират от организма. Те се свързват с други хранителни съставки, което предотвратява тяхното усвояване. При консумация в излишък, лектините могат да нарушат кишничната бариера и да увеличат пропускливостта на кишките. Лещата съдържа също така и танини, които могат да се свържат с протеините и да ограничат усвояването на някои хранителни вещества. Фитиновата киселина или фитатите в лещата могат да свързват минерали като желязо, цинк и калций, намалявайки тяхната абсорбция. Въпреки това, се съобщава, че фитиновата киселина има силни антиоксидантни и противоракови свойства.
Данните, с които разполагаме днес, сочат, че лещата е била част от хранителното меню на хората още преди около 9 500 до 13 000 години. Зърната на леща са били открити в гробниците на древните египтяни около 2400 година пр. Хр. И така, лещата е била позната още на древните египтяни, гърци и римляни. Тя се използва в целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия.
Френската леща е известна със своя нежен вкус. Тя е по-лесна за приготвяне от боба, защото не изисква предварително накисване.
Ползите от лещата
Една порция леща съдържа до 90% от дневната норма за фолиева киселина, което я прави особено полезна за бременни жени.
Кашицата, приготвена от варена леща, стабилизира имунната система, нормализира функционирането на урината и обмена на веществата, укрепва сърцето и кръвоносната система. Лещата оказва благоприятно въздействие при язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при колити. Консумацията на леща намалява риска от сърдечни заболявания.
След готвенето, повечето ценни вещества в лещата остават непроменени. Тя се бори с възпалението в организма поради богатото си съдържание на полифеноли.
Бъдете внимателни с лещата
Лещата съдържа антинутриенти, които могат да засегнат усвояването на други хранителни вещества. В растението има и лектини, които не се абсорбират от организма. Те се свързват с други хранителни съставки, което предотвратява тяхното усвояване. При консумация в излишък, лектините могат да нарушат кишничната бариера и да увеличат пропускливостта на кишките. Лещата съдържа също така и танини, които могат да се свържат с протеините и да ограничат усвояването на някои хранителни вещества. Фитиновата киселина или фитатите в лещата могат да свързват минерали като желязо, цинк и калций, намалявайки тяхната абсорбция. Въпреки това, се съобщава, че фитиновата киселина има силни антиоксидантни и противоракови свойства.
Leave a Comment