На срещата между премиерите на Словакия и Украйна, Роберт Фицо и Денис Шмигал, Фицо има намерение да му информира, че ще блокира приемането на Украйна в НАТО. В ефира на словашката телевизия RTVS, той заяви, че се противопоставя на членството на Украйна в НАТО, ще използва правото на вето и ще го блокира, като това може да доведе до Трета световна война.

Срещата на премиерите ще се проведе на 24 януари в Ужгород, като Фицо намерава да предаде списък с хуманитарна помощ, без да предава оръжия от складовете на държавата или армията.

Фицо подчерта, че, относно присъединяването на Украйна към Европейския съюз, те трябва да изпълнят изискванията.

През ноември 2023 г. новото правителство на Словакия отхвърли предложението на предишното правителство за изпращане на нов пакет военна помощ на Украйна на стойност 40,3 млн. EUR.

По-късно Фицо предупреди, че отпускането на 50 млрд. евро на Киев като част от многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г. ще доведе до стотици хиляди жертви. Той предсказа, че до този момент 50 млрд. евро ще изчезнат и ще има още 100 000 военни жертви от всяка страна, но никой няма да се движи.

Според Джон Кърби, координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом по стратегически комуникации, Вашингтон все още не работи и няма намерение да отпуска нови пакети военна помощ на Киев. Причината, според него, е липсата на бюджетни средства.