Луи XVI, френският крал, който е признат за виновен в държавна измяна, бива екзекутиран на 21 януари 1793 г. в Париж. Смъртта му поставя край на абсолютната монархия във Франция.

През 1774 г., когато се възкачва на трона, правителството на Луи XVI е в затруднено финансово положение. Радикалните финансови реформи, предложени от Турго и Малерб, влошават отношенията на кралството с аристократите, които са блокирани от членовете на парламента. Тези аристократи настояват, че кралят няма право да въведе нови данъци. Турго е освободен от длъжността си през 1776 г., а Малерб абдикира същата година, като мястото му е заето от Жак Некер.

През 1789 г., Луи XVI назначава избори за Генералите от съсловията, впрочем за първи път след 1614 г., с цел одобрение на финансовите реформи. Тези избори и други събития служат като искра, която подпалва Френската революция.

На 10 август 1792 г., Луи XVI и неговото семейство – кралицата Мария-Антоанета и четирите им деца, биват арестувани. В края на същата година, през декември, сваленият крал е изправен пред съда. Списъкът с обвинения съдържа 33 точки, които можем да обобщим като държавна измяна.

Луи XVI слуша обвинението, докато седи на същия стол, на който бе приел Конституцията на страната.

След като и двете страни биват чутени, се провежда гласуване. Кралят е обвинен и осъден на смърт чрез обезглавяване.

Според информацията от това време, на 21 януари 1793 г., Луи XVI се събужда в 5:00 часа, облича се с помощта на камериера Клери и се среща с ирландския свещеник отец Хенри Есекс Еджуорт де Фримон, за да се изповяда. Отецът му съветва да не се сбогува със семейството си.

В 7:00 часа кралят изразява последното си желание пред свещеника - неговият печат да бъде даден на дофина, а сватбеният пръстен - на съпругата му.

Каретата, която го пренася на "Площада на революцията (Place de la Révolution)", напуска замъка, в който е бил затворен с кралското семейство, в 9:00 часа.

По пътя каретата е спряна от барон Батц, привърженик на краля, който е организирал 300 души, за да му помогнат да избяга, но планът е провален и трима от хората на барона са убити.

Екзекуцията започва в 10:00 часа на Площада на Революцията. Впоследствие, екзекуторът Чарлс Хенри Сансон разказва за последните минути на живота на Луи XVI. След като кралят е доведен на подиума с гилотината, той се опитва да каже нещо на разгневената тълпа пред него, но говорът му е заглушен. Въпреки това, Сансон успява да чуе думите му: "Умирам невинен. Не съм виновен за нищо от това, за което ме обвинявате. Надявам се, че моята кръв днес ще помогне за по-доброто бъдеще на французите".

Веднага след екзекуцията тялото е пренесено до старата църква Маделин (църквата е съборена през 1799 г.), където е погребано.

На 21 януари 1815 г. останките на Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета, която бе екзекутирана на 16 октомври 1793 г., са преместени в Базиликата Сен Дени.