Българската полиция посочва, че един гражданин от България е принуден да поеме отговорност за ситуацията с телефонна измама, която се е случила в Катерини. В настоящия момент се извършват действия за залавяне на всички лица, които са участвали в престъпната организация. При ареста, който се е провел в Катерини, е бил задържан мъж на 31 години, който е обвинен в измама и принадлежност към престъпна група.

Основен факт, на който може да се обърне внимание, е, че българският гражданин е бил хванат с налични 3000 евро и златни бижута на стойност 1500 евро. Според информация от полицията, градски служители са цитирани от БНР и заявяват това.

Един грък, който е добре владеещ говори на възможно близкия език, се е обадил на една по-възрастна жена в Катерини преди това. Той е твърдил, че е хирург от частна клиника, където дъщерята на жената, която е била важна след катастрофа, е била приета. Заради необходимата ситуация на спешна операция, жизнеспасяваща по сутия, се изисквала сумата от 5000 евро. Понеже жената не разполагала с тази сума, тя била принудена да предостави и златни бижута.

Измамената жена по-късно осъзнава, че е станала жертва на хитростта на окажалия се на телефона грък и тя се обръща за помощ от полицията. Органите на реда провеждат операция за задържане на българина, който вече е в предварителен арест. Той е подвергнат на допит с намерението да се установят всички лица, които са имали участие в престъпната шема. Той се изправя пред обвинения за измама и престъпна група.

Отново се акцентира върху случаите на измама на възрастни хора по телефон и медиите призовават гражданите да не показват доверие към подобни съобщения. Ето защо е важно да се обръща внимание към подобни случаи и да се използва здрав разум при комуникацията.

Важно е да се отбележи, че престъпниците избират да действат предимно в районите на Драма, Ксанти и Комотини и често използват близостта на българската граница за да напуснат Гърция бързо. Това бе пояснено от полицаите.