Няколко хиляди души в Берлин участват в демонстрация в подкрепа на по-екологични методи на земеделие. Демонстрацията протича под мотото „Добрата храна има нужда от бъдеще – за селско и екологично земеделие, без ГМО!“ и „Уморихме се от агропромишления комплекс!“, съобщава кореспондент на ТАСС.

Организаторите изчисляват, че за демонстрацията са се регистрирали 10 000 участници. Акцията се провежда на фона на откритата в навечерието Международна зелена седмица - изложба-продажба на селскостопанска продукция. Около 12:00 часа протестиращи се събраха на митинг пред централата на Социалдемократическата партия на Германия - партията на канцлера Олаф Шолц. „Земеделието и по-екологичното земеделие е правилният отговор на климатичната криза, изчезването на видове и глада по света, а не генното инженерство, патентите и глифозата!“ - се казва в анонса на проявата.

Много от участниците са облечени като пчели или крави и държат знамена на екологични организации. Освен това много активисти носят табели с лозунги като „Оставете ни на мира“, „Генна храна? Не, благодаря“, „Мисля, че е вредно“ или „Не на индустриалното земеделие“. Протестът е съпроводен със силни тъпани и гайдарска музика.

На метри от активистите се движат трактори и микробуси. Сутринта пристигнаха около 40-50 трактора от районите. Транспарантите гласят, наред с други неща: „Земята принадлежи на фермерите“, „Храната е политически въпрос!“ или „Селяните са пред корпоративните интереси“. Очаква се протестиращите да преминат през правителствения квартал, покрай Бундестага, до Федералното канцлерство, където ще се състои последният митинг.

Сутринта фермерите представиха на германския министър на земеделието Джем Йоздемир протестна нота, озаглавена „Спрете несправедливостта и глада – укрепете правата на фермерите по света“. Той също така критикува твърде плахия подход на федералното правителство, например при осигуряване на планиране и финансиране за трансформация на земеделието. Йоздемир прие исканията на протестиращите, които пристигнаха на панаира с няколко десетки трактора. В събота там се проведе международна конференция на министрите на земеделието, председателствана от Йоздемир.