Испания излезе като победител в сблъсъка с Франция, завършил с резултат 2:1, и по този начин се превърна в първия финалист на Евро 2024. Въпреки първоначално изоставане с резултат 0:1 след гол на френския нападател Рандал Коло Муани в 9-ата минута, "Ла Фурия" демонстрира игрално майсторство и доби успех в първия полувремен, благодарение на точни удари от страна на Ламин Ямал и автогол на Жул Кунде. Следващият противник на Испания за трофея ще бъде решен в мача между Нидерлания и Англия.

Този мач маркира и края на един етап за френския селекционер Дидие Дешан. След редица несполуките на Франция по време на Евро 2024, се очаква французската футболна федерация да направи промени. Въпреки че Франция достигна до полуфиналите, тя не успя да отбележи нито един гол във вратата на противника преди Коло Муани. В края на срещата обаче, Испания надделя са волята и амбицията си.

Този неуспех поставя Франция пред дилемата кой ще е следващият селекционер. Наследникът на Дешан ще е изправен пред огромно предизвикателство, като успехите на отбора под негово ръководство включват световна титла и финален мач на Европейското първенство. Има много указания, които предполагат, че наследникът на Дешан ще бъде Зинедин Зидан. Зидан, троен шампион от Шампионска лига, отклони предложения от множество професионални футболни клубове, и изглежда вероятно той да поеме френския национален отбор за Световното първенство през 2026 година.