Чета някаква новина, че грандовете във футбола ЦСКА и Левски подемат инициатива футболистите в гимназиална възраст да учат само първа смяна, за да може тренировките в академиите да не са с късни часове преобладаващо за част от талантите (когато са втора смяна на училище).

Само няколко думи по темата. Училищният спорт в България е в огромен упадък. ЦСКА и Левски игрово в "А"-тимовете си разчитат предимно на чужденци за титуляри във важните мачове този сезон, особено "червените".

И ако ЦСКА и Левски имат перфектни академии, защо ще им е да влизат в диалог с държавата за часовете?

Като цяло футболът в България при децата се превръща в нещо като бизнес. Да вървят такси и т.н.

Нямаме мащабни футболни първенства между училищата. Проблемът с таксите е в повечето школи в България. Т.е част от децата могат да не попаднат във футболната система заради финансови причини. В София много от родителите са и шофьори на кандидат-футболисти. БФС не се реши на стъпка за задължително участие на млади наши играчи по 90 минути в мачовете в А група. Имаме и демографска криза.

Наистина ли някой се учудва, че не сме играли на Европейско за мъже по футбол от 2004 година и на Мондиал от 1998 година?

България 4 пъти поред играе на Световно първенство по футбол за мъже с 16 тима от 1962 година до 1974-а.

Ще го напиша най-кратко, според мен: България чрез редица свои министерства, БФС и футболните ни отбори и детските-школи, които отговарят само за подрастващи нямат резултати!

Нужна е футболна промяна и то мащабна, иначе ще има резултати като България - Андора 1:2 при юношите на български терен.

За ползите от силен футбол, при това с наши юноши не искам да навлизам сега, защото може да се напише и книга за това!

Снимката е на български национали на "Васил Левски" в мач, който се игра пред празни врата заради обстоятелства в България. Националният ни отбор е следствие на всичко случващо се във футболна България, а той завърши последен в група от квалификациите за Евро 2024.

Плаче ми се за футболна България!

Коментар на Тервел Илиев