Малините, които са отличен източник на антитоксини и полифеноли, предлагат множество здравословни ползи. Богати са на хранителни вещества, с нисък калориен брой и многобройни други ползи, според информация, предоставена от Mirror и предадена от БГНЕС.

Те помагат в борбата със стареенето, подобрявайки баланса и силата, като също така редуцират видимостта на бръчките, които се появяват с годините поради намаляващите нива на колаген в кожата. Малините са изключително богати на витамин C, който не само подпомага за повишаване на производството на колаген, но и за ремонт на кожни повреди, причинени от слънчевите лъчи.

С нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри, малините са идеални за хора, които следят кръвната си захар. Проучвания показват, че при консумация на тези плодове във високомазнинова диета, те помагат за понижаване на кръвната захар и улесняват инсулиновата реакция.

Те са също така изключително богати на естествените танини, растителни съединения, които спирали ензимите, които разпадат нишестето. Малините съдържат и антиоксиданти, които потенциално предлагат ракозащитно действие.

Някои проучвания предполагат, че тези плодове могат да бъдат ефективни срещу рака на дебелото черво, черния дроб и гърдата, благодарение на своите противовъзпалителни растителни съединения, включително антоцианините.

Проучвания сочат още, че малините могат да помогнат за намаляване на симптомите на артрит, да сведат до минимум риска от неговото появяване и да намалят увреждането на ставите при хората, заразени от това заболяване.

През 2017 година е извършено изследване, което показало подобрение при мишки с метаболитен синдром, след като са били хранени с дневни порции малини. Тези резултати обаче още трябва да се потвърдят с допълнителни изследвания при хора.

Малините имат най-ниско съдържание на захар сред всички плодове, със само 5 г в чаша. Въпреки че вкусът им може да е малко тръпчив понякога, той става все по-сладък със зреенето. Следва да се спомене обаче, че повечето от тези тестове и проучвания са проведени върху животински модели, така че са необходими допълнителни проучвания върху хора, за да се изясни пълният им ефект върху човешкия организъм.