Има ли проблем с храненето на военните в армията? По този сигнал тръгна репортерът на "Хоризонт" Добромир Видев преди месец, когато в редакцията се получи сигнал за това, че от началото на август военни ще минат на суха храна. От Министерството на отбраната казаха, че храненето в армията е по наредба.

Почти месец уговорки и чакане на отговори не бяха достатъчни за изясняването на ситуацията. Заради спецификата на работата, военните, от които „Хоризонт“ научи за притесненията им, няма как да застанат публично, за да ги споделят.

Но ситуацията звучи така – от „Омръзна ни от тези консерви“ до „Събираме пари и си готвим сами“. С уговорката, че всяка една ситуация е индивидуална, министерството казва:

„Да, има наредба от 2015-та година, която предвижда осигуряването на суха храна на военнослужещите във военните формирования/структурите, в които е организирано безплатно хранене, в дните, в които е обективно невъзможно осигуряването на топла храна, по обоснована мотивирана преценка на командирите“.

Това дава само възможност на командирите при определени случаи да осигуряват суха вместо топла храна. Няма изрични разпоредби, задължаващи „замяната на столовото хранене със сух пакет от първи август“ и в този смисъл сигналът, постъпил в редакцията на БНР, бил неоснователен, казват от Министерството.

Самият министър на отбраната Тодор Тагарев обаче трябваше да обяснява на депутатите в едно от последните заседания на комисията по отбрана за храненето. Сигнал, оказа се, освен до радиото, имало и до председателя на комисията по отбраната Христо Гаджев. Депутатът получил оплакване за изхранването по време на многото учения от април насам, които се провеждат в България. Христо Гаджев обяснява, че причината е сключен договор, резултатът от който е: по-скъпа храна за армията, хвърляне на годна храна, която не се изяжда и до ядене на филии по норматив за военните.

Пред „Хоризонт“ запознати все пак успокоиха, че неизядената храна все пак се складира, което само по себе си също е и проблем за поделенията заради специфичните изисквания за съхранение. Но военните все пак са намерили и заобиколен начин да „пласират“, грубо казано, оставащите количества от доставките, за да не се стигне до изхвърляне. С официалния отговор до „Хоризонт“ Министерството на отбраната посочва, че според наредбата действително на военнослужещите се осигурява безплатна храна чрез организиране на войсково хранене или хранене от външен изпълнител. Войсковото хранене се осъществява чрез доставка на хранителни продукти и приготвяне на храна от кухненския персонал на войсковото формирование. Към момента във военните формирования е било организирано войсково хранене чрез доставка на хранителни продукти, съгласно сключен договор с голяма търговска верига. А цените на доставяните хранителни продукти по сключения договор били формирани като определен процент от цените на хранителните продукти, съгласно официалните ценови бюлетини на „Системата за агропазарна информация” - цитираната и от председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. САПИ, уточняват от Министерството на отбраната, е държавна фирма към Министерство на земеделието, чиято основна дейност е да предоставя пазарна ценова информация на предлаганите на пазара продукти по цялата продоволствена верига.

„Поради тази причина в договора единичните цени на хранителните продукти са определени като процент от осреднените за страната цени на едро без ДДС на хранителните продукти по бюлетините на САПИ". Това написаха от Министерството на отбраната на „Хоризонт“.

Пред комисията по отбрана ресорният министър Тодор Тагарев, който току що беше встъпил в длъжност, отговори, че няма идеален вариант за изхранването на армията, а в тази област са се отказали от това самите военни да си готвят.

Решение на въпроса с изхранването на армията не се търси от вчера. Провал на поръчките за изхранване има от 2018-та година. А доклад на МО, изготвен преди близо година, отчита, че неосигуряването на храни и напитки създава риск за частично и неефективно изпълнение на задачите.

Журналистът от вестник „Сега“ Таня Петрова е чела документа, който отчита, че за храната може да не се прилага Законът за обществени поръчки и че е имало преди година разговори с четири големи вериги магазини за доставка на храни. Три от тях отказали с различни аргументи, разказва Таня Петрова в публикацията си отпреди 10 месеца. Четвъртата се съгласила, като било предвидено с нея да бъде сключен 12-месечен договор на стойност 12 млн. лв.

От изпратената до „Хоризонт“ снимка става ясно, че веригата продължава да снабдява армията. В регистъра за Електронни обществени поръчки няма данни МО да обявявала обществена поръчка за храненето. По непотвърдена информация поръчката все пак е минала през директно договаряте. Таня Петрова от „Сега“:

"Директното договаряне с конкретна фирма е проблем, защото нямаме никакви гаранции, че имаме конкурентни цени. Редно е да има публичност и най-накрая ред в тази дейност. Надявам се, че ще успеят да проведат нормална истинска процедура, да имаме нормални договори и да спрем да се занимаваме с това нещо. Няма нормални договори с чиста процедура от 2015 г., сега сме 2023 г. Когато интересите са големи, правовата държава се оказва невъзможна. Това е парадоксално. Редно е институциите да започнат да си вършат работата, съобразявайки законите, а не да се чудят как да ги заобиколят".

„Хоризонт“ знае името на фирмата, която има договор за доставка на сухата храна за армията. Но не сме си правили труда да я питаме по казуса. Защото, както и депутатите, очакваме Министерството да е активната страна и да се позаинтересува как и с каква ефективност се харчат публичните средства. Със сигурност, както и депутатите от комисията по отбрана, очакваме отговорите на въпросите, поставени и от военнослужещите, чиято основна дейност не е да събират пари за ядене, да си готвят по работните места или да търсят в свободното си време най-близката лавка… В отговорите до „Хоризонт“ често се споменава, че и сега по наредба, ако ви е любопитно, опакованата в индивидуален пакет за едно лице, за закуска, обяд и вечеря, трябва да включва месо, риба, плодове, ядки, сладкарски изделия, мултивитамини; средства за затопляне на храна. В точно определени количества и опаковка. С добавки, ако военният извършва специфични задачи.