Руските военни сили съобщиха, че за първи път са изстреляли хиперзвукова ракета "Кинжал" по Украйна, използвайки изтребител-бомбардировач Су-34, съобщават руските държавни медии. Това може да означава промяна в начина, по който руската армия използва военновъздушните сили във войната, според изданието Нюзуик.

Агенцията ТАСС, която е подкрепяна от Кремъл, съобщи, че изтребител-бомбардировачът Су-34 е използван за изстрелване на хиперзвуковата ракета "Кинжал" при въздушен удар.

"Кинжал" се използва от руската армия при ракетните удари срещу Украйна от февруари 2022 г. От средата на март 2022 г. се съобщава, че ракетата е използвана за първи път в битка. Украинските военновъздушни сили също са заявявали, че Москва използва "Кинжал" на украинска територия. Въпреки това информацията за използването на "Кинжал" рядко се среща в руските държавни медии.

Обикновено ракетите с въздушно изстрелване се използват от руския изтребител МиГ-31К, неотдавнашен модел, а не от Су-34.

Според изданията на руските държавни медии, възможно е да се модифицират стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и изтребителите-бомбардировачи Су-34, за да носят и ракетата "Кинжал". Това обаче е първият инцидент, в който новият комплект самолети е успешно използван за изстрелване на хиперзвукова ракета.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник в базирания в Лондон институт Royal United Services, твърди, че модификацията на Су-34 е "логична стъпка" за руската армия. Това също така ще освободи МиГ-31, за да изпълнява защитни функции по фронтовата линия. Каушал обяснява, че "дълготообхватните радари и ракети R-37 на МиГ-31 се оказват полезни за залавяне на украинските самолети". Радарната система на МиГ-31 теоретично може да идентифицира ракети и да представлява средство за защита срещу тях.

Кинжал" е възхвалено от Москва като едно от нейните революционни оръжия от следващо поколение, способно да се движи с 10 пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки това западни експерти полагат съмнения на идеята, че "Кинжал" е истинско хиперзвуково оръжие и твърдят, че това е просто балистична ракета с въздушно изстрелване.

Командирът на ВВС на Украйна Микола Олесчук заяви, че Украйна успешно е справила с ракета "Кинжал", изстреляна от МиГ-31К в началото на май 2023 г. Пентагонът потвърди, че системата Patriot, управлявана от Украйна, успяла да улови руската ракета "Кинжал". Министерството на отбраната на Русия обяви тези съобщения за пълна лъжа в руските държавни медии.

През последните месеци Киев съобщи, че е успял да унищожи над две десетини ракети "Кинжал". Очевидната уязвимост на "Кинжал" е вероятно изненада и неудобство за Русия, коментира британското министерство на отбраната в социалните медии.