Сир Стивън Рънсиман, белязал британската историография, е роден на 7 юли 1903 г. като наследник на аристократичен клан в Северна Англия и Шотландия. В близък родствен кръг се включват и барон Уолтър Рънсиман, притежател на обширен корабен флот, както и виконт Рънсиман от Доксфорд, известен на обществения панорама. Стивън Рънсиман не се ограничава в светските облигации и развива блестяща кариера в дипломатическия сектор и областта на науката, проявявайки специален интерес към историята на кръстоносците. Той живее до невероятните 97 години, а през 1958 г. получава рицарска титла с наименованието "сър".

Сър Стивън Рънсиман обаче започва да бъде почитан от българите поради неговата основна заслуга за националната ни история. И въпреки че темата за българската история обикновено не е предмет на обсъждане в Западна Европа (и в световните учебници обикновено се среща по-рядко), именно западната историография приема и активно използва понятията Първа и Втора българска империя, термини дълго възприемани като табу от мнозина български историци.

Незаменимата роля за налагането на термина "българска империя" в съвремената международна историография носи сър Стивън Рънсиман. През 1930 година той публикува кратка по обем, но със значителна историческа стойност книга, "The History of the First Bulgarian Empire" (История на Първата българска империя). За разлика от много български историци, самият Рънсиман декларира българската средновековна държава като империя.

Тук обаче идва допълнителната странност в този случай - книгата е преведена на български след 1989 г., но публикувана само като "История на Първото българско царство". В това издание понятието "империя" е заменено с "държава", донасяйки огорчение и разбираеми въпроси в българските исторически среди.

Автор като сър Стивън Рънсиман – висок лицар, знаещ в детайли династическите правила и водещ специалист в областта на византологията, много точно интерпретира средновековна България като империя и разкрива нейните връзки с Източноримската империя. Той е историкът, който често може да защитава това за България, което ние сами често не можем да направим. Именно той е този, който нарича България империя и това е факт, който трябва да се помни.