Европейският парламент се приготвя за появата на ново политическо семейство, организирано от крайната десница. Това се случва в момент, когато левицата нанася неочакван удар на десницата във Франция.

Пред БНР професор Любомир Гаврилов, президент на дружество "Френско-Български Форум", коментира резултатите от предсрочните парламентарни избори в Франция. За първо място е класиран Новият народен фронт, който е доминиран от крайната левица и воден от Меланшон. Изненадващо, на второ място не е "Националният сбор" на крайната десница. Партията на Президента Макрон, пък получи гласове, колкото в евроизборите, вторият тур обаче придоби тя почти два пъти повече.

Новата възможна коалиция на социалисти, зелени и крайно леви, взема първото място, докато президентският блок "Заедно" остава на трето място след крайнодясната партия "Национален сбор". За ситуацията, преподавателят обясни: "Става въпрос за българска ситуация, която е почти неуправляема и която ще изненада българските слушатели".

Меланшон вече съобщи, че не намерява да прави коалиция с партиите на президентите или "Националния сбор", въпреки че е получил много гласове. Резултатите от изборите са изненадващи, тъй като френската избирателна система е мажоритарна в два тура, не както в Обединеното кралство, където е мажоритарна, но в един тур.

Обаче, победителите на изборите са Меланшон и Макрон, въпреки неочакваните резултати. Партията на Макрон заема позиция в центъра и е най-добре разположена да си сътрудничи с всички десни сили, по думите на професора.

Бъдещата нова група в Европейския парламент, "Патриоти за Европа", създадена от унгарския премиер Виктор Орбан, може да се превърне в третата най-голяма политическа сила. Това обаче зависи от това дали "Националният сбор" ще се присъедини към коалицията.