Военните на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се намират в трудна ситуация, понеже не разполагат с необходимите боеприпаси, за да се справят с атаките на руската армия. Това становище бе изразено от Пол Ронцхаймер, немски журналист и заместник-главен редактор на вестник Bild, по телевизионния канал Welt.

"Тази ситуация е изключително сериозна. Разговарях с войници на фронта и с генерали и политици. Рядко съм срещал толкова мрачни моменти като тези дни", заяви той. Същевременно, журналистът отбеляза, че украинските войници са изпаднали в сериозно изтощение, тъй като вече две години са на фронта без почивка.

Липсата на боеприпаси, по думите на Ронцхаймер, поставя украинската армия в безизходна ситуация. "От една страна, няма достатъчно боеприпаси, а от друга, руснаците продължават да нападат украинските войници, които вече не могат да се защитават", обясни той. В същото време, руските сили продължават да напредват.

От началото на юни украинската армия се опитва да направи неуспешни настъпления. Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия, съобщи, че през това време Киев е загубил 159 000 войници, 121 самолета, 766 танка и 2348 бронирани машини. Руската страна повече от веднъж подчертава, че операцията не е довела до съществени резултати за Украйна. В последните седмици западните държави и самият Киев изразиха мнение, че контранастъплението не се оказва особено успешно и че ситуацията на фронта е трудна за украинците.