Така, въпросът отново става актуален: каква е тази мистериозна избирателна система, която позволява партията с най-голям брой гласове да бъде класирана на трето място? И каква е съдбата на "Националния съюз", който се бори срещу вятъра на политическите сили въпреки волята на своите избиратели?

Анализите показват, че форматът на мажоритарния двукръгов избирателен метод, приет във Франция, е този, който позволява такива неясноти и дискрепанции. Според този метод, победителят е партията, която получава над 50% от гласовете във втория тур, независимо от резултатите от първия тур. Това обяснява защо "Националния съюз", въпреки че получи най-голям брой гласове, не успя да се класира на първото място.

В разгара на тази кошмарна ситуация, "Националният съюз" продължава да изразява своето недоволство и води борба за изменение на избирателната система. Но в политическия свят, промените идват бавно и едва след дълги и трудни дебати.

В междувремено, френските граждани са все по-разочаровани и всъщност най-голямата загуба в тази ситуация е за демокрацията. Системата на фалшиви мажоритарни избори не отразява истинската воля на избирателите и противоречи на основните принципи на демократичното общество.

Следователно, наложително се изисква промяна в избирателния кодекс, която ще възстанови доверието на гражданите в демократичния процес и ще повиши легитимността на избраните представители. Въпреки това, каква ще бъде реакцията на текущите политически лидери - това още предстои да видим.