Позиция на Младежкото обединение в БСП във връзка с акцията на ДАНС и задържането на Златомир Дьовленски

Младежкото обединение в БСП изразява своите сериозни притеснения във връзка с действията на Териториална дирекция национална сигурност - Пловдив и Окръжна прокуратура - Пловдив. Арестът на Златомир Дьовленски - член на БСП и председател на Национално движение „Русофили“ за Пловдив - област буди въпроси, на които не беше даден отговор.

Изказваме своите обосновани съмнения към официално разпространената до медиите причина за ареста на Златомир - разпространяване на държавна тайна. Напомняме, че именно заради безпринципни действия на правоохранителните органи България беше многократно осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Призоваваме институциите, призвани да следят за правовия ред в държавата да действат прозрачно и да дадат пълната информация за случая на обществото.

Убедени сме, че служителите на Териториална дирекция национална сигурност - Пловдив и магистратите от Окръжна прокуратура - Пловдив, са хора с качества и морал, които могат да помогнат на българското общество в борбата срещу истинската престъпна дейност, която за съжаление процъфтява в нашето общество.

България се нуждае от хора, които със своята смелост и решителност закрилят обикновения гражданин. Надяваме се тези хора да не бъдат употребявани по недостоен начин, рушащ доверието в държавата и нейните институции.

Припомняме, че председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски беше задържан в понеделник от ДАНС.

От офиса на движението са били иззети и документи. Все още няма яснота защо е арестуван Дьовленски.

Дьовленски работи като младши експерт в отдел „Координация и проектив община Родопи. Докторант е в Пловдивския университет, както и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия. Бил е кандидат за депутат от БСП за България през 2022 г.